Fortsatt udekket etterspørsel etter digital sikkerhetskompetanse

Adobe Stock

Det viser NIFU-rapport om norsk arbeidslivs tilbud av og behov for digital sikkerhetskompetanse frem mot 2030.

Rapporten er en oppdatering av en NIFU-rapport om IKT-sikkerhetskompetanse i arbeidslivet fra 2017. Den nye NIFU-rapporten er skrevet på oppdrag for Justis- og beredskapsdepartementet, og bygger på gjennomgang av hvilke studieprogrammer på universiteter og høgskoler som tilbyr utdanninger innen digital sikkerhet på minimum bachelornivå.

Videre tar rapporten utgangspunkt i SSBs framskrivingsmodeller KVARTS og MOSART for å estimere fremtidig tilbud av og etterspørsel etter digital sikkerhetskompetanse.

Hovedfunn fra analysen:

  • Analysen estimerer at det vil være udekket etterspørsel etter digital sikkerhetskompetanse i 2030. For å møte etterspørselen i 2030 må tilbudssiden øke med 25 prosent. Med andre ord vil 1 av 4 stillinger innen digital sikkerhet stå ubesatt i 2030.
  • Sammenlignet med forrige analyse har udekket etterspørsel minket. Forrige analyse estimerte at mer enn hver tredje stilling innen digital sikkerhet vil stå ubesatt i 2030.
  • Forrige analyse viste et økende gap mellom tilbud og etterspørsel over tid, denne analysen estimerer et mer stabilt gap mellom tilbud og etterspørsel.
  • Hovedårsaken til at udekket etterspørsel minker er et betydelig løft i dimensjoneringen. Vi registrerer en økning i antall studieprogram og dimensjonering på studier med innslag av digital sikkerhet.
  • Samtidig ser vi også at etterspørselen er i fortsatt vekst. Dette bekreftes også av studier i andre land, eksempelvis USA. Her anslår Bureau of Labor Statistics (BLS) at yrker innen digital sikkerhet vil vokse med tre prosent i året frem mot 2031. BLS anslår at per i dag står 1 av 3 stillinger innen digital sikkerhet ubesatt i USA.
  • Selv om rapporten viser en bedring sammenlignet med analysen fra 2017, vil det fortsatt være et betydelig udekket kompetansebehov i 2030. Det er etter vår vurdering fortsatt behov for å se på hvordan tilbudssiden kan styrkes i årene fremover.

Arbeidslivets behov for digital sikkerhetskompetanse frem mot 2030 (NIFU-rapport 2023:4)

For mer informasjon, kontakt:
Michael Spjelkavik Mark, forskningsleder
michael.mark@nifu.no
(+47) 466 41 554