Skatt, bedrageri og hvitvasking – ny kunnskapsoppsummering om økonomisk kriminalitet

Foto: AdobeStock og NIFU

Økonomiske lovbrudd har fått stor politisk oppmerksomhet de siste tiårene. Et nytt arbeidsnotat fra NIFU, gjort på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet, bidrar som kunnskapsgrunnlag i regjeringens arbeid med en stortingsmelding om økonomisk kriminalitet.

Notatet består av en forskningsoversikt som oppsummerer europeiske vitenskapelige artikler om økonomisk kriminalitet, publisert mellom 2012 og 2022. Forskerne har kartlagt vitenskapelige publikasjoner om forskjellige typer økonomisk kriminalitet og virkemidler for å motvirke og bekjempe denne kriminaliteten.

Notatet er delt i to:

Den ene delen tar for seg ulike typer økonomisk lovbrudd og presenterer en kvantitativ oversikt som viser at skatt, bedrageri og hvitvasking utgjorde tre tyngdepunkter. Forskerne dykket ned i temaet skatt, valgte ut de mest siterte artiklene og sammenfattet dem kvalitativt. Hovedfokuset i de undersøkte artiklene er svart økonomi, skatteunndragelse og hvordan staten kan sikre seg sine rettmessige skatteinntekter.

I notatets andre del oppsummerer forskerne foreliggende kunnskapsoversikter om forskning på «harde» og «tillitsbaserte» virkemidler for å motvirke og bekjempe økonomisk kriminalitet. Digitale løsninger, kunstig intelligens og modeller for maskinlæring trekkes fram som sentrale virkemidler i kampen mot økonomiske lovbrudd.

Forskerne finner også at europeisk forskning er mer opptatt av kontroll og forebygging, enn dokumenterte effekter av virkemidler.

Les arbeidsnotatet her: Økonomisk kriminalitet: En oversikt over forskning og virkemidler på feltet

For mer informasjon, kontakt:
Vera Schwach, forsker 1
vera.schwach@nifu.no
(+47) 908 09 805