NIFU skal forske på skjønnsmessige vurderinger av profesjonell skikkethet i høyere utdanning

Våren 2024 lyste Forskningsrådet ut midler til Forskerprosjekt for fornyelse innen utdanning og velferd. Som ett av 21 prosjekter, fikk NIFU tilslag på søknaden «Discretionary suitability assessments in higher education» (SuitEd).

Formålet med skikkethetsvurdering er å avgjøre om en student utgjør en mulig fare for liv, fysisk og psykisk helse, rettigheter eller sikkerhet til de pasienter, brukere, barnehagebarn, elever, dyr, klienter, dyreeiere eller andre studenten vil komme i kontakt med under praksis eller under framtidig yrkesutøvelse.

Vurderingen tar utgangspunkt i både generelle og profesjonsspesifikke lovfestede kriterier, som alle åpner opp for bruk av individuelt skjønn i ulik grad. SuitEd skal undersøke hvordan ulike aktører, inkludert studenter, ansatte, praksisveiledere og andre, tolker og operasjonaliserer disse skjønnsmessige kriteriene og hvilke faktorer som spiller inn på deres tolkning.

– Skikkethetsvurderingen er en av de viktigste vurderingene som gjøres i høyere utdanning, samtidig som det er et av de områdene som vi har minst forskningsbasert kunnskap om, forteller prosjektleder ved NIFU Lene Korseberg.

– SuitEd gir oss mulighet til å både styrke kunnskapsgrunnlaget og bidra til en viktig videreutvikling av praksis innenfor dette feltet.

Prosjektet ledes av NIFU, med prosjektdeltakere fra Høgskolen i Østfold og Zittau Görlitz University of Applied Sciences. Prosjektet vil starte i 2025, og avsluttes i 2028. Forskerteamet fra NIFU består av Lene Korseberg og Vegard Wiborg.

For mer informasjon, kontakt:
Lene Korseberg, prosjektleder
95811145
lene.korseberg@nifu.no