Studenter ønsker bedre struktur i studiehverdagen

Mange studenter fullfører ikke studiene sine på normert tid. Høy studiebelastning og utilstrekkelige eksamensforberedelser er blant de vanligste årsakene til forsinket progresjon.

Funnene stammer fra en ny kartlegging fra NIFU av forsinkede studenter. Studien viser at til tross for forsinkelsene har studentene høy tro på egen evne til å ta igjen tapte studiepoeng og fullføre utdanningen. Dette kan tyde på at risikoen for frafall undervurderes, særlig tidlig i studieløpet.

Rapporten belyser hvilke barrierer forsinkede studenter selv opplever, og hvilke tiltak de mener kunne bidratt til bedre studieprogresjon. Undersøkelsen er gjennomført av NIFU i samarbeid med Lånekassen, og retter seg mot førsteårsstudenter som mottok støtte til fulltidsstudier, men som fullførte mindre enn 60 studiepoeng i sitt første år.

Flertallet av studentene planla full studiebelastning våren 2024, men få oppnådde dette. I gjennomsnitt fullførte studentene 20,4 studiepoeng, og bare én av fire oppnådde like mange studiepoeng som de meldte seg opp til.

På spørsmål om hva som kunne hjulpet dem til bedre progresjon, løfter studentene særlig frem behovet for bedre struktur i studiehverdagen, lengre tid mellom eksamener og hjelp til å komme i gang med studiene tidligere i semesteret.

Undersøkelsen viser også at studentene i liten grad er bevisste på de økonomiske konsekvensene av forsinkelser. Det kan tyde på at insentivene i dagens studiestøttesystem er lite kjent eller vanskelig å forstå.

Studien inngår i forskningsprosjektet Designing Incentive Systems in Higher Education (DISHed), som er finansiert av Norges forskningsråd.

«Hva hindrer studentene fra å fullføre? Innsikt fra en spørreundersøkelse om forsinkelse i studiepoengproduksjon» (NIFU Arbeidsnotat 2025:5)

For mer informasjon, kontakt:
Andreas Østbø Fidjeland, forsker 2 
andreas.fidjeland@nifu.no 
(+47) 984 69 293 
 
Siv-Elisabeth Skjelbred, forsker 2 
(+47) 920 53 304 
siv-elisabeth.skjelbred@nifu.no