Artikkel og lanseringsseminar 7. mai: Kunnskapsrelasjoner med Kina, Russland og andre autoritære stater
NIFU-forsker Gunnar Sivertsen har skrevet om Nordens forskningssamarbeid med Kina og Russland i Internasjonal Politikk. Tidsskriftet lanserer sitt temanummer om Norden og utfordrende kunnskapsrelasjoner 7. mai.
Sted: Halvbroren Bokkafé, Akersgata 47/49, Oslo
Tid: 7. mai 2024, kl. 08.30-10.00
Det nye nummeret av Internasjonal Politikk består av seks fagfellevurderte fokusartikler.Gjesteredaktør er Hans Jørgen Gåsemyr. Tidsskriftet er det ledende skandinaviskspråklige fagtidsskriftet innen internasjonale studier.
Hvordan forsøker de nordiske landene å balansere motstridende interesser i grensegangene mellom skjerpede sikkerhetskrav, fortsatt åpenhet og akademisk frihet? Hva kan vi lære av landenes like og ulike grep?
Til seminaret kommer flere av de nordiske artikkelforfatterne. Her presenteres viktige funn og oppdateringer om siste tids utvikling, og det åpnes for spørsmål.
En av artiklene, «Norden, Kina og Russland i det globale forskningssamarbeidet», er skrevet av Gunnar Sivertsen som er forsker ved NIFU.
Artikkelen gir oversikt over utviklingen i de nordiske landenes forskningssamarbeid med Kina og Russland siden 2004. Relasjonene undersøkes med det globale samarbeidet mellom alle land som kontekst. Datagrunnlaget er bibliografiske opplysninger om 32 millioner vitenskapelige artikler som er registrert i artikkelindeksen Web of Science.
Kina er nå de nordiske landenes største samarbeidspartner i naturvitenskap og teknologi, men i andre fag er det relativt lite samarbeid med det som er verdens største forskningsnasjon.
Russland er en mye mindre forskningsnasjon som særlig Finland og Island har mye samarbeid med, men Danmark svært lite. For alle fem land er samarbeidet med Russland kraftig svekket etter invasjonen av Ukraina, og Russland er selv svekket som forskningsnasjon.
Det globale bildet er foreløpig at forskningssamarbeidet i liten grad følger grensene for forsvarsalliansene. USA samarbeider for eksempel tettere med Kina enn med Europa, men dette endrer seg nå.
Arrangementet strømmes også direkte.