Nytt prosjekt om legitimitet og grønn omstilling igang
Nylig hadde forskningsprosjektet LEGIT oppstartsseminar. Prosjektet skal undersøke sammenhenger mellom demokratisk medvirkning og legitimitet i den grønne omstillingen.
Denne måneden startet prosjektet Legitimacy and Acceleration in Green Energy Initiatives and Transitions (LEGIT) opp. Prosjektet, som ledes av NIFU og er finansiert av NordForsk, skal undersøke hvilken rolle demokratisk medvirkning spiller for legitimering av grønne omstillingsprosesser i Norden.
Bakteppet for LEGIT er at behovet for en rask og omfattende omstilling av samfunnet i møte med klima- og naturkrise i økende grad kommer i konflikt med andre miljømessige og sosiale utfordringer. Dette inkluderer ulik fordeling av byrder, nedbygging av natur og brudd på rettigheter og interessene til lokalbefolkning og minoritetsgrupper.
Slike konflikter kan svekke legitimiteten til grønne omstillingsprosjekter, noe som kan føre til forsinkelser, avbrutte prosjekter, eller at prosjekter gjennomføres på tross av motstand fra berørte parter. Et formål med prosjektet er å få fram ny kunnskap som er viktig i møte med denne typen dilemmaer.
Hele LEGIT-teamet var 29.-30. oktober samlet i Oslo for å planlegge gjennomføringen av prosjektet. Møtet fokuserte særlig på diskusjon av relevante caser og hvordan ulike teoretiske perspektiver knyttet til legitimitet, rettferdighet og bærekraftig omstilling kan integreres.
LEGIT er et nordisk samarbeid mellom NIFU (Norge), Syke (Finland), Københavns Universitet (Danmark) og Linköpings universitet (Sverige). Forskerteamet fra NIFU består av Håkon Normann, Lene Korseberg og Jon Furholt.
For mer informasjon, kontakt:
Håkon Endresen Normann, prosjektleder
951 42 524
hakon.endresen.normann@nifu.no