Statsbudsjettanalysen 2024: Vekst og omprioritering i forskningsbevilgningene

Etter flere år med realnedgang i FoU-bevilgningene viser budsjettforslaget for 2024 en realvekst på drøyt fem prosent. Veksten er i all hovedsak knyttet til økte kontingenter og byggeprosjekter. De mest sentrale forskningsbevilgningene får nullvekst eller en viss realnedgang.

Forskningsrådets bevilgninger har hatt en nedadgående trend i flere år, og får omtrent nullvekst i 2024.

Rammebevilgningen til universiteter og høyskoler får en viss realnedgang. I tråd med Langtidsplanens signaler finansieres nye satsinger i stor grad gjennom omprioriteringer. Det gjelder bl.a. nye satsinger knyttet til kunstig intelligens og til forskning for helse- og omsorgsbehov i kommunene. Flere ekstraordinære satsinger som ble innført under pandemien, blir nedjustert.

Høy prisstigning gjør at det på mange områder er naturlig å sammenlikne budsjettforslaget for 2024 med den prisjusteringen som kom i Revidert statsbudsjett for 2023. Da blir realveksten i 2024 lavere på flere poster.

Med dette budsjettforslaget anslås de samlede FoU-bevilgningene å utgjøre 0,92 prosent av BNP og 3,92 prosent av hele statsbudsjettet. Ser vi bort fra ekstraordinære utgifter til strømstøtte og krigen i Ukraina er FoU-bevilgningenes andel av statsbudsjettet på et relativt høyt nivå historisk sett.

«Statsbudsjettet 2024. Forskning og høyere utdanning i budsjettproposisjonen for 2024» (NIFU Innsikt 2023:9)

For mer informasjon, kontakt:
Espen Solberg, forskningsleder
951 19 482 
espen.solberg@nifu.no